SELF-LOVE

Fastetider men jag hade lovat mig ett nytt halsband och när jag såg det tunna guldfärgade halsbandet med en medaljong med orden ”self love” visste jag att det var detta jag skulle ha. Det är varken gjort i ädla metaller eller särskilt dyrt men det kommer spela en viktig roll för mig.

Nästan allt jag gör har någon form av symboliskt värde och allt med riktning närmare kärleken på ett eller annat sätt. Under fastan lägger jag mycket tid åt reflektion. Var befinner jag mig. Vad i mig för mig bort från kärleken och vad för mig närmare? Det är en tid att utvärdera och rensa bort sådant som lätt tagit plats av gammal vana och som inte för mig närmare det som gör mitt liv meningsfullt.

Största delen av gårdagen spenderades i Nyköping med kolleger och när jag var tillbaka i Gnesta igen var det dags att börja läsa ur ”mod att vara sårbar” av Brené Brown. Jag läser ett stycke ur den varje torsdag numera på vårt stickkafé. (Läser också ur den i programmet ”fredagar med pastorn” som jag delar på kyrkans kanal @entropalandet ). Iallafall så handlade dagens läsning just om hur vi anklagar andra för att vara självupptagna och jaga uppmärksamhet. I kyrkan upplever jag att vi dessutom många gånger sätter likhetstecken till självkärlek. Vi predikar om en kärlek så stor att vi ska göra allt för att andra ska förstå hur älskade de är… men vi har extremt svårt att förstå att den kärleken måste börja med mig där jag står.

Att älska sig själv är varken självupptaget eller uppmärksamhetsknark. Brené Brown menar att det är avsaknaden av tillhörighet, kontakt och en känsla av värde som skapar självupptagenhet. Att det är när vi saknar praktiker och sammanhang som skapar äkta möten och som skapar en känsla av sammanhang som det destruktiva sätter in. Det destruktiva tar sig många olika uttryck. Men att försöka älska sig själv hör inte till dem.

Jag tror snarare det är så att om vi skulle lära oss att bättre älska oss själva skulle den här världen bli en bättre plats för alla. Så mycket av de problem vi ser idag grundar sig i bristen på att känna sig älskad för den man är. Du får plats. Du får vara den du är! Du är här av en anledning för just den tid som är nu. Du har en uppgift att fylla som bara du kan bidra med till den här världen och du upptäcker den genom att börja älska dig själv.

Jag började praktisera självkärlek till mig själv i tidig ålder. Men som med mycket annat har jag insett att det här inte handlar om något linjärt utvecklings program utan om ett liv som går i cykler. Olika lager varje år, nya perspektiv och utvecklingsområden som visar sig. Att stanna upp och tro att man är klar är det farligaste man kan göra. Att leva i kärlek är något konstant rörligt och dynamiskt. Längre ned försöker jag skriva några grundläggande punkter som jag arbetat med när det kommer till självkärlek. Dessa punkter är inte på något sätt unika för mig utan jag tror många kan känna igen sig eller bli inspirerad av dem. Och kom ihåg det är varken en tävling eller en lista med krav eller anklagelser för hur du hittills levt eller tänkt. Att praktisera självkärlek handlar alltid om att börja där man är med det man har och i allt se på sig själv med nådefulla ögon.

• Bli en lyssnare! En som lyssnar inåt och hör dina egna behov och som lyssnar utåt och förstår vilket sammanhang du befinner dig i och hur det påverkar dig. Att bli medveten om vem man är och hur det känns är grundläggande för att börja älska sig själv.

• Var trogen dina behov. Det är inte säkert att allt man vill ha är bra för en. Därför behöver man bli mer trogen kroppens behov än ögonens begär. Det kanske känns roligt att nattsudda av någon anledning men om man får betala med oönskade effekter dagen efter kanske det inte är värt det? Hitta de där sakerna som stärker dig i vardagen och försök så långt det är möjligt att sluta jaga sådant som bara skapar mer jobb och problem för dig. Jag har också lärt mig att det är långt mycket roligare att börja göra något som jag mår bra av än sluta göra något som inte är bra för mig. Så jag använder den omvända pedagogiken på mycket. Genom att lägga till vanor som är bra för mig får jag mindre tid att göra sådant som inte är bra för mig.

• En sådan vana är att ta hand om mig själv. Göra saker för mig själv som gör mig glad. Allt från att köpa hem blommor, unna mig en inspirerande tidning, promenad, sovmorgon, spa-kväll eller vad det nu kan vara.

• I allt jag gör försöker jag leva med en tydlig intention. Jag fladdrar inte runt av mina känslor eller av andras reaktioner. Jag har en egen riktning som hjälper mig navigera. Avsikt är ett ord jag älskar. Att göra något med avsikt och att vara medveten om det man gör. Det finns så mycket vi bara gör av slentrian utan att tänka på hur det påverkar oss själva eller andra.

• Var snabb att förlåta. Alla gör så gott man kan utifrån de omständigheter man har. Inklusive du själv! Man kan inte klandra sig i all evighet över något lika lite som det är konstruktivt att göra så mot någon annan. Andas ut, öva på att ha ett förlåtande sinnelag så infinner sig snart en varm känsla både mot dig själv och andra.

• Var rädd om dig själv! När man lärt känna sig själv och sina behov vet man ofta vad man behöver göra. Även om ingen annan förstår eller håller med så är det viktigt att vara trogen det man själv tror är rätt. Vi är olika som människor och det innebär att ”vara rädd om sig själv” ser olika ut för olika personer!

• Det är inte alla som förstår dig och dina behov därför behöver du slutligen lära dig sätta gränser. Detta tror jag är något man ständigt behöver lära sig och utvärdera. En gräns som fungerade för en tid kanske inte längre är relevant. Ibland innebär gränsdragning att man slutar lyssna på vissa personer eller sammanhang. Jag slutade tillexempel ta del av nyheterna för ett bra tag sedan. En gränssättning som var nödvändig för att jag skulle må bra i min vardag. Det betyder dock inte att jag är avskärmad från världen och vad som händer i den tid jag lever.

Jag hoppas att detta inlägg kan vara till hjälp och inspiration för dig där du befinner dig! När du lärt dig att lyssna till dig själv och dina behov tror jag mycket går av sig självt. De punkter jag delat kan se annorlunda ut för dig och det finns ingen särskild ordning för dem. Men jag tror det ändå någonstans är så att om man vill lära sig älska sig själv måste man först finna sig där man är just nu.

Allt börjar där!

Hur man älskar sig själv och vilka steg man kan ta är väldigt individuellt. Vi kan absolut inspireras av varandra men att tro att vi ska nå samma resultat som någon annan bara av att lägga till en metod, diet, känsla är en verklighetsflykt. Något som marknadskrafter tjänar mycket pengar på. Jag tror man kan välja takt själv och att man nästan lite måste det om det ska bli en långsiktig och hållbar förändring. Om jag i grunden förändrar mig för att jag älskar mig själv blir motivationen den drivkraft jag behöver för de tråkiga uppgifterna som alltid kommer med en förändring.

Att lära sig älska sig själv kommer med en rad viktiga effekter som skapar förändring vare sig vi vill eller inte. Man bryter ett medberoende och med en kultur som blir skadlig för den man är.


2 reaktioner på ”SELF-LOVE

  1. Sister YoSoFine, jag tackar Gud Fader Allsmäkige för att Du är en unik, viktig, och värdefull välsignelse till och för medvandrare på livets vandringsled. Din röst behövs och kan förbli till tröst och livgivande, trots och tack vare allt. #GBU

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s