Hopp är en muskel – ett ljus behöver inte vara så starkt för att göra stor skillnad

Hopp är inte en känsla, ett önsketänkande eller en flykt från verkligheten. Hopp är förmågan att sätta mål, tro på att jag kan klara av målen och uthålligheten att faktiskt genomföra det. Hopp är att lita på att det finns mer av liv i livet, att det bortom nästa krön väntar sådant jag ännu inte vet om. Att oavsett hur det känns just nu är detta inte allt livet kan ge. Att trots allt jag gått igenom tro att att det finns mer av livet för mig att upptäcka. Hopp är en muskel, vi tränar den genom att praktisera det vi tror på. Genom att ta små steg i den riktning vår djupaste längtan pekar.

Imorgon är det julafton och jag ska fira den med min nya familj här på Gotland. Hela december har jag pysslat och njutit av julens smaker litegrann varje dag. Spridit ut myset, gottat mig i att jag går mot ett avslut. Det ska bli så mysigt att vakna upp på julafton i mitt egna hem tillsammans med min man. Jag är så glad för hur det här året slutar. För snart är det här året slut och jag kan börja om på ett nytt. Jag ser fram emot det nya med samma tillförsikt som jag ser tillbaka på det här året. Det blev inte som jag hade tänkt mig, en del saker blev otroligt smärtsamma och andra helt underbara. Livet har innehållit så mycket samtidigt det här året!

Vi går mot ljusare tider igen och det ska jag fira den här julen. Ta emot ljuset som ett skört litet frö i mitt hjärtas åker, som ett skyddslöst litet barn. Ljuset behöver inte vara särskilt starkt för att göra skillnad. En liten tändsticka kan lysa upp ett mörkt rum, ett vänligt ord kan vända en nedåtgående spiral. Vi kan alla bli ljus för någon, och vi kan alla vara det för oss själva. Men ibland är det svårt att ta emot ljuset, svårt att tro att det också gäller mig. Hopp är ett radikalt sätt att vänta på, det är att släppa taget om det vi inte kan kontrollera och ge utrymme för tilliten att växa. Hopp är att praktisera det jag tror är sant – oavsett om jag ser att det ger något resultat eller inte. Ibland är det där skon klämmer, vad tror jag ens är sant?

Det finns mycket att utveckla kring det här och jag har resten av livet på mig att försöka dela med mig av det jag lärt känna av hoppet. Men nu tänkte jag dela en lista på fem punkter som kan hjälpa till att göra den här julen lite mera hoppfull, särskilt för den som av en eller annan anledning inte känner att det är så ljust just nu.

  • Acceptera din situation. Det kommer med största sannolikhet inte alltid vara så här. Allt har sin tid. Just i år blir det så här. Att acceptera omständigheterna är en oerhört viktig del i att kunna komma vidare mot det vi längtar efter. Även om det kan kännas bakvänt. Att acceptera verkligheten kanske känns som ett nederlag men det lägger grunden för något nytt.
  • Försök att inte älta din ensamhet eller situation. Ingenting blir bättre av att vi fastnar i att bara tänka på det som är negativt. Ibland kan det vara vettigt att reflektera över sin situation och utvärdera ens liv. Men alla situationer innehåller inte något vi ska lära oss. Vissa tider är bara som de är.
  • Aktivera dig i något som gör att du känner dig mindre ensam. Ta ett steg i riktning mot det du längtar efter, engagera dig i en samtalstråd i sociala medier, ring en vän, boka in dig på en kurs i januari. Något som aktiverar dig i riktning närmare det liv och de människor du vill ha nära. Om du tar steg närmare någon och den inte svarar på din invit, släpp taget om det då och leta på nytt håll.
  • Skapa dina egna traditioner! Julen är full av traditioner som vi försöker följa, ibland borde vi istället fråga oss vad vi vill ha för jul och skapa egna traditioner utifrån de omständigheter man har. Ett väldigt bra sätt att få tiden att gå är att lära sig en ny matträtt eller ett nytt pyssel. Youtube är fullt av matlagninsgkurser och pysseltips. Rätt vad det är har en halv dag spenderats på att lära sig en ny teknik och du har glömt bort att livet just nu är utmanande.
  • Gör något helhjärtat. Börja med de punkterna jag just nämnt. När du väljer att kliva in i uppgifterna, gör det helhjärtat så blir det tillslut roligt. Det kan börja i besvikelse men om du bestämmer dig för att du ska ha roligt kan du faktiskt vara med och påverka hur du kommer uppleva aktiviteten. Jag har levt med ett ordspråk länge ”man har inte roligare än man gör sig” och det gäller på livets alla områden. Fundera över hur du kan engagera dig i de dagar som ligger framför. Något som får dig att känna dig levande. Ut och spring, sjung med i alla sånger från favoritskivan, baka bröd.. Det du väljer att göra, gå ”all in” så kommer du se att livet får fler nyanser.

Inget av dessa tips löser problem men de kommer garanterat ge dig mer hopp och aktivera dig och det kan i sin tur ge dig energi för att ta nästa steg på din livsvandring.

Livet är vår största gåva, den tid du har fått är din att leva på det sätt som du vill. Du avgör hur gåvan ska förvaltas!

Med de orden vill jag önska dig en ljus högtid, hur du än kommer att fira den. Må du känna livets stora JA till dig.

God Jul!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s