tänk om det är i ditt NU allt det du längtar efter finns?

Tittar på min kalender. Så mycket som blev annorlunda än vad jag hade planerat. Så många förändringar, stora omställningar i flera sammanhang. På många sätt kan jag känna äntligen.

Äntligen får vi en gemensam känsla av när mattan rycks undan våra fötter och marken blir instabil. Äntligen sorteras prioriteringar och det som verkligen betyder något blir synligt igen. Äntligen har vi tid att lyssna till det våra hjärtan viskar, det skogen sjunger och vindarna alltid burit av budskap. Det finns många äntligen.

Men varje äntligen kommer också med en smärta. Både en kollektiv smärta och en individuell. Vi bär alla spår av otryggheten, av oron för framtiden, av många förluster.

Det gör ont att leva. Allt som betyder något skapar avtryck i hela vårt väsen. Det gör ont att förlora drömmar, vänner, livskamrater, möjligheter. Det gör ont att bry sig, att se och dela andras smärta. Och det hör till.

Allt för många religioner, varumärken och koncept arbetar febrilt med att lova oss en smärtfri tillvaro. Vi har alla varit upptagna av den drömmen på ett eller annat sätt. Drömmen om att inte bli sjuk, bli gammal, misslyckas, gå upp i vikt, förlora anseende, vänner, arbete osv.. drömmen att ”om vi bara …. DÅ”.

Om vi bara ber mer DÅ kommer Gud att höra våra böner och befria oss ifrån all vår kamp.

Om vi bara tränar mer DÅ kommer vi bli smala, hälsosamma och lyckliga kanske också odödliga.

Om vi bara köper den senaste färgen på den där väskan vi tycker så mycket om DÅ.

….. kommer vi snart känna ångesten krypa närmare och vi behöver pressa oss lite till. Köpa lite mer saker, planera en resa till, ringa ett samtal.. göra nåt, ja nästan vad som helst för att slippa känna av mitt skav.

Men tänk om det inte finns något DÅ? Tänk om allt det där vi jagar efter egentligen alltid redan finns i vårt NU. Men inte på det sättet vi tänkt det. Inte på det sätt vi kanske föreställt oss, hoppats på, arbetat för? Tänk om allt det vi faktiskt behöver finns i en närvaro mitt i smärtan, ovissheten och de känslor av olika slag vi alla bär på?

Jag tror att det är mitt i smärtan som jag också måste våga omfamna skönheten. Att det är i mitt eget nu som skönheten behövs. Det går att finna skönhet överallt, det är något vi tränar oss i. En del har tränat på det mer än andra – men alla kan behärska egenskapen.

Jag har slutat jaga alla dessa ”DÅ”, slutat pressa mig själv för att nå ett drömresultat som hela tiden flyttas framför mig. Jag hittar istället väldigt mycket lycka i enkelheten, i det vardagliga och det som alltid är tillgängligt oavsett om jag är medveten om det eller inte.

Det gör ont att leva. Det ska göra ont om det är på riktigt. Men det ska inte göra ont jämt, vi lär oss av smärtan. Vi växer, utvecklas och formas om. Det i sig är förenat med sorg. Förändring innebär att man lämnar något bakom. Men det är också det som är det tydligaste tecknet på att vi lever. Det kommer alltid komma nya situationer som slår undan marken på oss. Relationer går sönder, drömmar i tusen bitar men genom allt kan vi bli starkare. Så också i den tid vi lever i just nu.

En av de bästa verktygen för att bearbeta och möta mina känslor har varit lyssnandet. Att lyssna både inåt och utåt. Lyssna på mina känslor, min längtan och på de stilla viskningarna. Jag har inte alltid varit så trygg i mitt lyssnande, man behöver både öva, testa olika spår och pröva det man hör tillsammans med andra.

Jag har nu inför sommaren gjort allt jag kunnat för att kunna erbjuda en kurs i just lyssnande. Eftersom det lägger grunden för så mycket annat så vill jag erbjuda den redan nu. Det är en kurs på tre veckor där du får undervisning, övningar och vägledning i grupp. Du kommer även bli tilldelad en kurskompis som du får öva tillsammans med. Liksom boosta dig inför sommaren och skapa förutsättningar för dig att verkligen växa och bli trygg i ditt lyssnande.

Kanske har du hört Guds röst länge, kanske just börjat uppfatta de små viskningarna? Kanske är du som jag en som inte alltid vågat lita på den där rösten?

Under tre veckor kommer jag skapa ett ramverk där du får öva dig i ett lyssnande. Det kommer vara lekfullt, busigt och på blodigt allvar. För så är ju livet. Det är på riktigt och för att kunna leva ett helhjärtat liv behöver vi vara trygga med hur vi navigerar oavsett om vi kallar rösten Gud, kärleken, universum eller en inre röst.

Det här är en kurs som tar sin utgångspunkt i den kristna spiritualiteten. Jag vill dela med mig av de färger och glitter som jag fått av att lära känna Gud utifrån Bibelns berättelser om människors erfarenhet av Gud.

Om du vill veta mer och boka en plats klickar du helt enkelt här! Vill du boka plats på en gång hittar du även webkursen i min webbshop som du finner i en av flikarna här på sidan!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s