ett nådens år…

Jag har dragit igång den hoppfulla adventskalendern nu och igårkväll hade vi det första samtal- och pysseltillfället. Vi var ett gäng som möttes och med olika material i händerna tog oss an livets stora frågor samtidigt som vi klippte, klistrade och lät händerna arbeta.

Den här dagen har jag tänkt en del på nåden. På hur sällan jag praktiserar den mot mig själv. Hur lätt det är att predika om den och vilja ge den till andra (dem jag tycker förtjänar det). Men hur svårt det är att ge till mig själv och till dem som jag tycker inte gjort sig förtjänta. De som misslyckats, som brustit på något sätt.

Den dom jag dömer andra med blir också min egen.

Det här året inleds kyrkoåret med ”ett nådens år” och den här gången möter jag orden på ett annat sätt än tidigare år. Jag har blivit påmind om hur jag levt mig in i budskapet och tagit emot våren som orden innebär. I år känner jag inte riktigt så. Kanske för att jag hittat ett större skuggparti hos mig där nåden inte riktigt fått fäste.

Det jag gillar med att leva efter kyrkoåret är att vi har dagar och teman att hänga upp vår tid på. Under ett år då så mycket förändrats, ställts in eller ställts om är det inte mycket som är återkommande. Men kyrkoåret rullar på med sina dagar och teman och dem kan man fira och ta emot oavsett om man går på gudstjänst eller sitter hemma vid sitt köksbord.

Jag sitter vid köksbordet det här året och läser texterna om ett nådens år. Om vapnen som ska smidas om till plogbillar och om fridens rike som vi får hälsa välkommen i Jesu intåg i Jerusalem. Jag tar emot orden och låter dem sippra in i mina vardagsbestyr.

Det är ändå där de hör hemma. De gudagivna orden ska in bland brödsmulor och kompost och gotta runt bland stress och ångest. Där blir de till guldklimpar som gör mig till en människa som vill mer och bättre. De får mig att känna hopp och just nu får de mig att ta emot vilan.


En reaktion på ”ett nådens år…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s